Bam-BOEH!

Om één of andere reden associeer ik bamboe steevast met pandaberen. Niet verwonderlijk als je weet dat die lamme goedzakken gemakkelijk zo'n 15kilo per dag aan bamboe naar binnen kunnen spelen. Hoewel de panda behoort tot de carnivoren, is hij te traag en loom om op klein wild te jagen waardoor hij zich heeft gespecialiseerd in het eten van bamboe. Gelukkig voor die zwart-witte kolos is bamboe een snelgroeiende plant.


Bamboe kan tot wel bijna één meter per dag groeien, wat nog zo'n slordige drie keer sneller is dan de snelst groeiende boom. Bovendien heeft bamboe daar ook nog eens bijzonder weinig hulp voor nodig, een gedegradeerd stuk grond of een  helling zonder kunststoffen volstaat. Maar ook het gebruik van pesticide is overbodig! Na de vreselijke bombardementen op Hiroshima was bamboe dan ook één van de eerste plantsoorten die terug tekenen van leven vertoonde. Na het oogsten van bamboe, groeit deze gewoon weer verder aan, wat maakt dat het een veelbelovende groene grondstof is.

Als vervanging voor hout moet bamboe meestal wel worden bewerkt, maar vaak is het eindproduct dan ook superieur aan sommige houtsoorten. Het zal  minder krimpen of uitzetten en is doorgaans behoorlijk vochtbestendig.
Ook bamboekleding is een succes, het neemt veel meer zweet op dan andere stoffen, werkt temperatuurregulerend en is zachter dan vele andere textielsoorten. Hoewel de oogst en  teelt veel duurzamer zijn dan die vankatoen, laat de manier van verwerking nog wel wat te wensen over wat betreft de ecologische footprint.

We kunnen nog wel even doorgaan wat de positieve eigenschappen van bamboe betreft, feit is dat het een groene grondstof is met een uitgebreide waaier aan mogelijkheden.
Wat bamboe voor Griffel-Gifts zo geweldig maakt naast het duurzame aspect, is dat het zich uitstekend leent voor lasergraveren. In mijn zoektocht naar leuke personaliseerbare  spulletjes, bots ik dan  ook vaak op bamboe. Zo kwam eerder deze maand Hape plots op mijn scherm gepopt.
Bij Hape ontwerpen ze speelgoed om de ontwikkelingsvaardigheden van een kind te stimuleren en verbeteren. Hierbij wordt gebruik gemaakt van natuurlijke materialen en hanteren ze strikte veiligheid- en kwaiteitsnormen.
Het gamma is uitgebreid en bevat veel leuke spullen, maar de outdoor reeks voor de kleine natuurliefhebber is grandioos. Het vlindernet, de periscoop of de uitschuifbare telescoop, het kompas of vergrootglas en niet te vergeten de zaklamp en het insectenlabo, allemaal stuk voor stuk leuke hebbedingen waarmee je op ontdekking kan in de natuur.


 

Als laatste wil ik jullie toch even op de Quattro wijzen, want deze frisgroene gepimpte versie van ‘Vier op een rij’ is gewoon te leuk om niet te delen! De metekindjes zijn bij deze gewaarschuwd, vanaf nu hoort bij een logeerpartijtje steevast een stevige portie Quattro, dat staat als een bamboepaal boven water !




Bij Hape hebben ze natuurlijk nog veel meer dan dat! Ben je op zoek naar één van de talrijke leuke speeltjes die zij aanbieden maar vind je het niet meteen, laat het even weten en ik bestel het graag voor je.

Reacties

Populaire posts